http://www.houseofkata.nl

http://www.askoi.nl

 

http://www.assurantiesite.nl/autoverzekering/

http://www.gdkoi.nl

 

http://www.nipponkoigarden.com

 

 

http://www.nikoi.nl

 

http://www.rbfoto.nl

 

http://www.timmerentimmer.com

http://www.koigate.nl

http://www.nipponkoigarden.com


 
 
 

Geen gebeurtenissen deze maand.

ZMDWDVZ





12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31





 
Wat is een Torii nu precies?


door Japebak afdrukken van het content onderwerp creëren van een PDF bestand van het content onderwerp

Laten we torii eerst maar eens in karakters zetten en in het Nederlands vertalen!
torii = とりい = 鳥居 en is een Shinto (altaar/heiligdom) poort
tori = とり heeft een aantal betekenissen:
とり= 鳥 = vogel, gevogelte, pluimvee
とり= 肚裏 = in het hart/centrum innerlijk
とり= 酉 = tiende teken van de chinese dierenriem "de Haan"

De torii is geen heiligdom op zich, maar een markering voor, of toegang tot een Shinto heiligdom of heilige grond. Het is een poort naar het innerlijk en dat wat boven de mens is, en symboliseert de overgang van de fysieke naar de spirituele wereld. Het is in veel gevallen de enige indicatie dat men een Shinto heiligdom binnen treed.
Er zijn veel torii genoemd naar de karakteristieke vorm of naar het Shinto heiligdom zelf. Vaak is de torii in de kleur rood met zwart, maar kan in iedere kleur en van ieder materiaal gemaakt zijn. De torii zijn grofweg te verdelen tussen de stijlen "shinmei torii"( de strakke rechte vormen) en de "myoujin torii"( de gebogen vormen)

Traditioneel is de tori driedelig, en drie is een heilig "Kami" cijfer. Wanneer je onder een Torii door gaat voor je het altaar of Shinto heiligdom betreed, heb je de eerste stap naar zuivering wat het sleutelwoord is van Shinto, al gezet. Verder behoor je om de gewenste natuurgeest op te roepen, drie maal in je handen te klappen en drie maal te buigen.
De meeste van de tegenwoordige Torii zijn beïnvloed door de Boedistische leer van het Aziatische vasteland, en van de vele tienduizenden Tori zijn er nog maar weinig volgens de traditionele Japanse Shinto stijl( deze hebben geen enkele versiering).
Van oudsher zijn er twee soorten Shinto heiligdommen die door een toegangspoort voorzien werden, de innerlijke "Naiku" die de Zonnegodin Amaterasu heiligt, en het uiterlijke "Geku" die gewijd is aan Kami van kledij, voedsel en huisvesting. Volgens de legenden nam de haan het favoriete dier van de zonnegodin graag plaats op de spirituele overgangspoort.
Zodoende zouden nu alle poorten Torii heten. Daar moet wel bij vermeld worden dat afmetingen en proportionele verhoudingen zoals nu gebruikelijk, pas vanaf de eind 16e eeuw vastgesteld en beschreven werden.

Een altaar of Shinto heiligdom en de daarbij behorende toegangspoort de torii wordt dus opgericht voor kami of goden. De vertaling goden zou voor Kami eigenlijk onjuist zijn, omdat volgens de Shinto, (Shin = god & To = de weg of de manier waarop) de weg van de goden alles Kami kan zijn. Dit omdat alles zijn oorsprong vindt uit het goddelijke. Hoe meer iets of iemand boven de doorsnee uitstijgt, hoe meer kami. Kami = dat wat boven is, wat dus grofweg neer komt op alles wat verering waard is, en dat is erg veel in Japan

Japebak


Vragen of melden van eventuele fouten, graag via PM of E-mail.

  • Koieagle alle rechten voorbehouden