http://www.houseofkata.nl

http://www.dakenwandcenter.nl

 

http://www.assurantiesite.nl/autoverzekering/

http://www.gdkoi.nl

 

http://www.nipponkoigarden.com

 

 

http://www.nikoi.nl

 

http://www.rbfoto.nl

 

http://www.timmerentimmer.com

http://www.koigate.nl

http://www.askoi.nl


 
 
 

Geen gebeurtenissen deze maand.

ZMDWDVZ

123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930



 
Een vijver laten zoeken naar zijn biologisch evenwicht


door Eric Buedts afdrukken van het content onderwerp creëren van een PDF bestand van het content onderwerp

Een vijver laten zoeken naar zijn biologisch evenwicht.

Bron: Vijvers & Koi


Inleiding.
Een vijver is een zeer ingewikkeld systeem van allerlei waterplanten en vijverdieren die daar in leven en die afhankelijk zijn van elkaar. Er is geen enkele vijver mogelijk met alleen maar dieren of alleen maar waterplanten, beide zullen er altijd in aanwezig zijn, of u dat wilt of niet wilt.

De werking van een vijverbiotoop:
Planten maken zuurstof en gebruiken kooldioxide uit het water (onder waterplanten) of uit de lucht (drijvende en oeverplanten), ze maken organisch materiaal doordat er blaadjes afsterven en op de bodem terechtkomen, en ze hebben voedingsstoffen uit het water of uit de waterbodem nodig om te kunnen groeien. En natuurlijk licht.

Dieren (van klein tot groot) hebben zuurstof nodig, maken kooldioxide en eten organisch materiaal, planten of andere dieren. Bacteriën zijn microscopisch kleine organismen die één duizendste van een millimeter groot zijn, en die het dood organisch materiaal omzetten in kooldioxide en voedingsstoffen, zoals nitraat, ammonium en fosfaat.
De waterplanten gebruiken nitraat, ammonium en fosfaat als voedsel, waardoor de waterplanten weer groeien, en weer organisch materiaal maken.

De bacteriën zijn dus de 'diertjes' die de cirkel rond maken. Ze zijn overal aanwezig, in het water en in de lucht. Ze leven dus van dood organisch materiaal dat voor een deel ook opgelost in het water aanwezig is, maar dat voor het overgrote deel op de bodem van een vijver ligt.

In sterk verzuurd water (b.v. verzuurde heidevennen) hebben bacteriën het moeilijk, en verteren ze het organisch materiaal niet zo snel. De hoeveelheid organisch materiaal is bepalend hoe het systeem (ecosysteem) zich ontwikkeld.

Als er weinig aanwezig is dan komen er weinig kooldioxide en voedingsstoffen in het water terecht en kunnen er maar weinig waterplanten leven,slechts bepaalde soorten (vb:vleesetende planten).

Mijn ervaring is dat een PH waarde van 6,5 meestal een goede vijver is.
Er zijn weinig zweefalgen, ik bedoel hier mee de in het water zwevend, microscopisch kleine groene algen (soms groene soep genoemd). Deze algen kunnen in zo'n vijver niet leven omdat de voedingsstoffen door de waterplanten worden weg gesnoept en de waterplanten het licht wegvangen voor de algen. De waterplanten werken dus hard om zelf te overleven. Je hebt hier dus helder water in de vijver. Is er nu meer organisch materiaal aanwezig, dan kunnen de waterplanten het wat uitbundiger doen en kunnen er meer soorten groeien.

Dit is meestal de situatie die je in een vijver wil hebben. Maar pas op. Zit er nu teveel organisch materiaal in de vijver dan komt er zoveel kooldioxide en voedingsstoffen in het water dat de algen het gaan overnemen van de waterplanten. Het water wordt dan troebel (groene soep)en de onderwaterplanten sterven af. Waterplanten die boven het water uitsteken overleven het meestal wel, maar de stengels raken onder water begroeid met een dikke laag algen en diertjes (epifyten).
Overigens geven de oeverplanten nauwelijks zuurstof aan het water af. De bacteriën die al dit organisch materiaal moeten afbreken verbruiken zuurstof. De waterbodem wordt dan al snel zuurstofloos. Dit is verder geen probleem, zolang het water van de vijver zelf maar zuurstof bevat. Hier zorgen de algen wel voor. Maar wanneer er niet voldoende licht is (bijvoorbeeld in de winter onder het ijs) maken de algen geen zuurstof (te koud, te donker) maar vraagt de waterbodem nog wel zuurstof.

Hierdoor kan onder ijs gemakkelijk zuurstofloos water ontstaan, waardoor de vissen doodgaan.Je ziet, je hebt wel wat organisch materiaal nodig, maar niet teveel. En ook niet teveel voedingsstoffen zoals de nitraat, ammonium en fosfaat in het water. Wat het nu nog wat ingewikkelder maakt is dat organisch materiaal ook van buiten de vijver kan komen.

Er waaien altijd in de herfst wel bladeren in de vijver. En voedingsstoffen komen ook direct uit de lucht met de regen mee. De toevoer van organisch materiaal naar de vijver kan je beperken door afgevallen blad van het water te halen voordat de bladeren naar de bodem zakken of een vijvernet over de vijver spannen. Het organisch materiaal in de vijver kan je verwijderen door voorzichtig het bodemmateriaal uit de vijver tehalen door middel van een stofzuiger zoal de oase pondovac. Ook het snoeien van waterplanten is te overwegen. Je kan het meeste plezier hebben van je vijver als je probeert er een zo natuurlijk mogelijk systeem van te maken, dat zich zoveel mogelijk zelf in stand houdt.

Evenwicht
Wij kunnnen dit evenwicht een handje helpen, doormiddel van extra bacteriën aan het water toen te voegen. U zit trouwens altijd met een kunstmatige vijve, die doormiddel van bv. folie zijn waterdichtheid behoud. Verder moet de vijver zo min mogelijk verstoord worden. Een natuurlijke vijver is afhankelijk van bv. bron of grondwater. Dit is andere situatie en niet tevergelijken met een kunstmatige siervijver.

Dit is een artikel van derden.
Koieagle alle rechten voorbehouden.